Παραμύθι - Παραμυθία, το παραμύθι στην εκπαιδευτική πράξη

Το 2ο Λύκειο Ρόδου συμμετείχε στο πρόγραμμα "Παραμύθι - Παραμυθία, το παραμύθι στην εκπαιδευτική πράξη", που διοργανώθηκε από την κα Καλαούζη Κωνσταντίνα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Νοτίου Αιγαίου. Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στον κινηματογράφο "ΠΑΛΛΑΣ", το σχολείο μας παρουσίασε τα παραμύθια:

  • "Ο μαγικός καταρράκτης", της μαθήτριας Αλεξάδρας Ντιμίτροβα του τμήματος Β4 και
  • "Βοήθεια στο περιβάλλον", της μαθήτριας Ειρήνης Παυλάτου του τμήματος Β4

Περισσότερα: Παραμύθι - Παραμυθία, το παραμύθι στην εκπαιδευτική πράξη

Εκπαιδευτική επίσκεψη - πρόγραμμα Erasmus plus

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus plus της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Τενερίφη από 25/2/2019 έως 4/3/2019. Έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Ελλάδας καθώς και ο Προϊστάμενος Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου κος Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, ενώ το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την κα Ευαγγελία Σταματάρου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν παρακολούθησαν εκπαιδευτικά εργαστήρια, δράσεις και δειγματικές διδασκαλίες των συναδέλφων του σχολείου φιλοξενίας.

 

Ενημέρωση για τον ιο HIV

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών ομιλιών που διοργανώνει το σχολείο μας, έγινε την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 12:00 ενημέρωση στους μαθητές της Β' Λυκείου για τον ιό HIV από την Δρ. Αγγελίδου Ειρήνη.

Εκδήλωση για Κυκλοφοριακή Αγωγή - 21 Φεβ 2019

Το 2ο Λύκειο Ρόδου "Καζούλλειο", ένα σχολείο ευαισθητοποιημένο στις ανάγκες και τα προβλήματα των καιρών και της κοινωνίας και στα πλαίσια του μαθήματος "Ερευνητική Εργασία-project" και θέμα "Με οδηγό τον ΚΟΚ, την ευθύνη και τον σεβασμό στη ζωή, τον εαυτό μου και τους άλλους, κυκλοφορώ σωστά και με ασφάλεια στους δρόμους", συνεχίζει και φέτος την συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και εθελοντικές, μη κερδοσκοπικές ομάδες, το έργο των οποίων άπτεται της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής. Στόχος του η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών του αλλά και του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα πρόληψης και αποφυγής των τροχαίων ατυχημάτων. Για τον σκοπό αυτό ευχαριστεί θερμά και δημόσια:

Περισσότερα: Εκδήλωση για Κυκλοφοριακή Αγωγή - 21 Φεβ 2019

Εκδήλωση "Λόγος - Αντίλογος"

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προάγουν τις ανθρώπινες σχέσεις;

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019, στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού μας, από μαθητές όλων των τάξεων του 2ου ΓΕ.Λ. Ρόδου «Καζουλλείου», αγώνας επιχειρηματολογίας, με θέμα: «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προάγουν τις ανθρώπινες σχέσεις;»

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, προσηλωμένοι σταθερά στην ιδέα ενός εξωστρεφούς σχολείου, ανοικτού στην κοινωνία, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών αυριανών πολιτών, αποφάσισαν, να προχωρήσουν στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Συνδιοργανωτές – συνοδοιπόροι αυτής της διοργάνωσης ήταν: Η Περιφέρεια Νοτίου Αγαίου μέσω του ΚΕΚ Γεννηματάς, ο Δήμος Ρόδου μέσω του ΔΟΠΑΡ και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου τους οποίους η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου ευχαριστούν θερμά. Ευχαριστούν επίσης την εταιρεία marketing Hihglight Ο.Ε για την επιμέλεια της διοργάνωσης και το Ραδιόφωνο Λυχνάρι για την επικοινωνία.

Περισσότερα: Εκδήλωση "Λόγος - Αντίλογος"

Πρόσκληση για την Εκδήλωση Λόγου - Αντίλογου

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση Λόγου - Αντίλογου με θέμα

"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προάγουν τις ανθρώπινες σχέσεις;"

το Σάββατο 2 Φεβουαρίου 2019 στις 17:30 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

PROSKLISΙ

Ενημέρωση για την Αξιολόγηση Μαθητών/τριών Γενικού Λυκείου

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου ενημέρωση γονέων-κηδεμόνων σχετικά με την νομοθεσία που ισχύει για την φοίτηση και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το τρέχον σχολικό έτος στην αξιολόγηση των μαθητών/τριών του Γενικού Λυκείου.

Δείτε παρακάτω την ενημέρωση, καθώς και τα σχετικά έγγραφα:

Ενημέρωση γονέων-κηδεμόνων

Έγγραφο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΠΔ 46/2016

10645/ΓΔ4/22-01-2018 Υ.Α. (ΦΕΚ Β' 120/23-1-2018)

Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων ΓΕΛ (ΦΕΚ Β' 3807/4-9-2018)

 

9ο Rhodes MRC 2018

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Rhodes MRC (Model Regional Co-operation -- συνέδριο προσομοίωσης Περιφερειακών οργανισμών Ρόδου), που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Το γενικότερο θέμα του συνεδρίου ήταν η προώθηση περιφερειακών διεθνών συνεργασιών μεταξύ χωρών και η επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως αυτά συζητήθηκαν στις αντίστοιχες επιτροπές:

  • «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»
  • «Εκπαίδευση»
  • «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
  •  «Σύνοδος για το Περιβάλλον»

Το Rhodes MRC  διοργανώνεται από το σπίτι της Ευρώπης  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το δήμο Ρόδου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει την υποστήριξη του Τμήματος Δημόσιας Διπλωματίας του NATO. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική και το πρόγραμμα ακολουθεί το τυπικό των διεθνών οργανισμών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μαθητές Λυκείου  από όλα τα Δωδεκάνησα. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις μαθήτριες της Β τάξης Σολάνζ Μακρή και Φλώρα Σαρρή οι οποίες σημείωσαν εξαιρετική παρουσία στις αντίστοιχες επιτροπές που συμμετείχαν. Μάλιστα η μαθήτρια Σολάνζ Μακρή διακρίθηκε με το βραβείο της τρίτης καλύτερης εκπροσώπου χώρας στην επιτροπή Δημοκρατία – Ανθρώπινα Δικαιώματα εκπροσωπώντας τη χώρα του Μονακό.

Τις μαθήτριες συνόδευσαν στο συνέδριο οι καθηγήτριες του σχολείου Τηλαβερίδου Θένα (Αγγλικής Φιλολογίας) και Βασιλοπούλου Βασιλική (Φιλόλογος).

 

Ενημέρωση για Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου "Καζούλλειο", πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Η ενημέρωση έγινε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ομιλητές ήταν η κα Χρυσοχού Χρύσα, πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου, και ο κος Παπακώστας Βασίλειος, Υποδιοικητής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Γιασιράνη Χαρούλα και κος Μπάρδος Χρήστος, τους οποίους και ευχαριστούμε.

 

 

Ημέρα Μαθηματικών 2018

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου το 2ο ΓΕΛ Ρόδου «Καζούλλειο» αποφάσισε να γιορτάσει την Ημέρα των Μαθηματικών, καθώς το 2018 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως «έτος των Μαθηματικών». Οι μαθηματικοί του σχολείου μας οργάνωσαν τρεις διαφορετικές δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν κυκλικά όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές. Στον προαύλιο χώρο οργανώθηκε ένα συναρπαστικό «κυνήγι θησαυρού», μέσα από την επίλυση μαθηματικών γρίφων, οι οποίοι σταδιακά οδηγούσαν στο σεντούκι με τις… σοκολάτες! Ταυτόχρονα, οι μαθητές μέτρησαν το ύψος του ιστορικού σχολείου μας, αξιοποιώντας τη μεθοδολογία του Θαλή του Μιλήσιου, ο οποίος μέτρησε το ύψος των πυραμίδων της Αιγύπτου, χιλιάδες χρόνια πριν! Στην κεντρική αίθουσα έγινε προβολή επιλεγμένων βίντεο, τα οποία αναδείκνυαν τη σημασία των Μαθηματικών και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των Επιστημών και των Τεχνών. Τέλος, στις αίθουσες του ορόφου υπήρχαν μαθηματικά παιχνίδια ευφυΐας όπως τάγκραμ, πύργος του Ανόι, το αβγό του Κολόμβου και άλλα, τα οποία απόλαυσαν καθηγητές και μαθητές με την ψυχή τους. Το σχολείο μας τίμησε με την παρουσία του ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ03- Μαθηματικών κ. Γιάννης Καραγιάννης.

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους, καθώς, μακριά από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τα παιδιά μπόρεσαν να αφομοιώσουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιστήμη των Μαθηματικών αλλά και να διασκεδάσουν με τα μαθηματικά παιχνίδια. Στο «Καζούλλειο» θεωρούμε ότι μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες επιτυγχάνεται η πραγματική εξακτίνωση της μάθησης και κεντρίζεται το ενδιαφέρον των νέων, για αυτό και θα συνεχίσουμε άοκνα να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

IMG 0350IMG 0380

IMG 0381IMG 0383IMG 0382

 Το δελτίο τύπου για την ημέρα των μαθηματικών

 

Φιλοξενία Εκπαιδευτικού μέσω Erasmus

Το 2ο ΓΕΛ Ρόδου «Καζούλλειο» είχε την τιμή και την ευχαρίστηση να φιλοξενήσει για δύο εβδομάδες την κα. ŽeljkaWinkler, συνάδελφο εκπαιδευτικό και συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου από την Κροατία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. H κα. Winkler υπήρξε παρατηρητής της διδακτικής προσέγγισης και των μεθόδων τις οποίες εφαρμόζουμε στο σχολείο μας, ενώ, παράλληλα, της δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσει δειγματικές διδασκαλίες σε αρκετές τάξεις.

H κα. ŽeljkaWinkler συνόδευσε το σχολείο μας κατά την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παλιά Πόλη και ενθουσιάστηκε με τον πολιτισμικό πλούτο του νησιού καθώς και με το ενδιαφέρον των παιδιών για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Την ξενάγηση των μαθητών ανέλαβαν οι καθηγητές του σχολείου μας, Τάσος Κουντούρης, φιλόλογος και διδάκτορας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, και Δανάη Χαραλάμπη, φιλόλογος-αρχαιολόγος.

Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρόδο συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου ΓΕ.Λ. για την ανάδειξη και εφαρμογή των βέλτιστων σύγχρονων διδακτικών πρακτικών και μοιράστηκε μαζί τους ιδιαίτερα ωφέλιμα στοιχεία του κροατικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι παρεμβάσεις της υπήρξαν ιδιαίτερα ωφέλιμες στον τομέα της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παράλληλα, συζητήθηκε και δρομολογήθηκε η συμμετοχή του 2ου ΓΕ.Λ. σε ένα μεγάλο project για την καλλιέργεια υγιούς ιστορικής συνείδησης και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς με σχολεία από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του Erasmus.

Σε μια διαρκώς εξελισσόμενη εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα και τη ρευστότητα των πληροφοριών και των γνώσεων, το σύγχρονο σχολείο δεν μπορεί να αρκείται στις «παραδοσιακές», μονοδιάστατες εκπαιδευτικές πρακτικές. Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και προσκλήσεις δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό στα καθιερωμένα, αντίθετα επιβάλλουν τη συνεργασία, την εξωστρέφεια, την καινοτομία. Συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης του σχολείου στη διαμορφωθείσα πραγματικότητα οργανώνουμε τις δράσεις μας και συνεχίζουμε απτόητοι.

Για να δείτε το δελτίο τύπου με φωτογραφίες πατήστε εδώ

Ευρωπαϊκά Προγράμματα Inspiring Science Education και GO-LAB

golabz ise

« Ευρωπαϊκά προγράμματα Inspiring Science Education και Golab :

Καινοτομία στην Διδακτική των θετικών επιστημών»

Το Ευρωπαϊκό έργο InspiringScienceEducation (www.inspiringscience.eu/) είναι μία ανοιχτή διαδικτυακή πύλη, που προσφέρει μία μοναδική συλλογή εκπαιδευτικών διδακτικών σεναρίων και μεθοδολογιών που έχουν ως βασικό στόχο την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών διερευνητικής μάθησης και διδασκαλίας στην διδακτική των θετικών επιστημών.

Το Ευρωπαϊκό έργο Golab(www.golabz.eu/) ( GlobalOnlineScienceLabs) παρέχει ένα υπολογιστικό περιβάλλον διερευνητικής μάθησης , όπου έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν επιστημονικά πειράματα με απευθείας σύνδεση σε εργαστήρια (απομακρυσμένα και εικονικά).

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα προτείνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας (26/11/14, αρ. π. 192096/Δ2) ως μία από τις βασικές δράσεις τεχνολογικά-υποστηριζόμενης εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Στις 23/3/2016 αξιοποιήθηκε στο σχολείο μας το πλαίσιο ποιότητας της Σχολικής Καινοτομίας, το οποίο έχει εγκριθεί από το Ι.Ε.Π.

Η εκπαιδευτικός του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης κα Αργύρη Παναγιώτα (μέντορας των προγραμμάτων) σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο μαθηματικών κ. Καραγιάννη Ιωάννη και τον εκπαιδευτικό κ. Ηρακλείδη Χρήστο, υλοποίησαν στους μαθητές της Β Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Ρόδου, υποδειγματικά σενάρια διερευνητικής μάθησης με απευθείας σύνδεση στο υπολογιστικό περιβάλλον μάθησης των δύο προγραμμάτων στο εργαστήριο των υπολογιστών. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν και οι υπόλοιποι μαθηματικοί του σχολείου κκ. Σταματάρου Ευαγγελία και Ριζούλης Ελευθέριος.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα απο την εμπλοκή τους σε επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Μέσα από την εφαρμογή των διαθεματικών διδακτικών σεναρίων:

i) Μέτρηση του ύψους της πυραμίδας του Χέοπα (τμήμα Β2)

http://tools.inspiringscience.eu/delivery/view/index.html?id=64bbb163fe014ba09e06e7271ba7f395&t=p

ii) Μαθηματικές τροχιές στη κίνηση πλανητών (τμήμα Β1)

http://tools.inspiringscience.eu/delivery/view/index.html?id=08cb97a58c8b4fee9f6ded5f54ceef92&t=p

iii) Επιπτώσεις ουράνιων σωμάτων στην επιφάνεια της γης (Golab) (τμήμα B3)

http://graasp.eu/ils/560c5a45b8fd4d2280c740eb/?lang=el

Έγινε προσπάθεια να αναγνωρίσουν οι μαθητές τον ρόλο των θετικών επιστημών σε πραγματικές καταστάσεις. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία, καλλιεργήθηκαν κίνητρα μάθησης και ανάπτυξης θετικών στάσεων για τις θετικές επιστήμες.

 

IMG 20160323 110506 IMG 20160323 120036 IMG 20160323 120039 IMG 20160323 120043
IMG 20160323 120057 IMG 20160323 120148 IMG 20160323 120209 IMG 20160323 120215

Δελτίο τύπου

Φυλλάδιο GO-LAB

Φυλλάδιο Inspiring Science Education

ISE brochure 2015-2016

Παρουσίαση προγράμματος Inspiring Science Education [PowerPoint] [PDF]